Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019

wpis w: Informacje

 PODPROGRAM  2019 – efekty

  1. Gmina Łanięta z terenu województwa łódzkiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Łodzi im. Marka Edelmana realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 644 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa łódzkiego.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

38.644,06 ton żywności;

2494  paczek żywnościowych;

  1. W ramach Podprogramu 2019 dla 233 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 9 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
    • Żywieniowo dietetycznych – 3 spotkań dla 16 uczestników;
    • Kulinarnych – 3 spotkań dla 17 uczestników;
    • Niemarnowania żywności – 3 spotkań (forma działania:zdalna wydawnicza) dla 200 uczestników;