Ośrodek Kształcenia Zawodowego w Kutnie informuje o bezpłatnych szkoleniach:
Dane kontaktowe:
Renata Korycka
Ośrodek Kształcenia Zawodowego w Kutnie ul. Wyszyńskiego 11 pok.103,
tel. 24 254-49-59 kom.728437640 kutno@zdz-plock.com.pl
- Grupa docelowa
Rolnicy, domownicy rolników, małżonkowie rolników, osoby zatrudnione w rolnictwie, właściciele lasów, wnioskodawcy lub beneficjenci operacji typu „Premie dla młodych rolników” (w ramach poddziałania „Pomoc w rozpoczęciu działalności gospodarczej na rzecz młodych rolników” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.)
Weryfikacja na podstawie posiadanego numeru ewidencyjnego działki rolnej, oświadczenia małżonka/domownika
Planowane terminy rozpoczęcia szkoleń styczeń /luty 2023 r.
Termin realizacji styczeń-listopad 2023 r. Przerwa szkoleniowa w terminie: czerwiec-lipiec-sierpień
- Grupy szkoleniowe:
Grupa szkoleniowa: 30 osób
Tematyka szkoleń:
1) Nowoczesna uprawa ziemniaka (7 godz. dyd.)
2) Dobre praktyki wodne (7 godz. dyd.)
Uczestnicy mogą wziąć udział w jednym albo dwóch szkoleniach (w jednej lub dwóch grupach).
Szkolenia bezpłatne, jednodniowe, w godzinach 9.00 – 15.30 w dni robocze od poniedziałku do piątku. Uczestnicy otrzymują Notes A4, długopis, teczkę, prezentację na USB, wyżywienie (2 przerwy kawowe i obiad), zaświadczenie ukończenia szkolenia.
- Wynagrodzenie za zorganizowanie grupy szkoleniowej (pokrywa ZDZ)
Kwota realizacji jednego szkolenia obejmuje:
- umowa zlecenie dla osoby odpowiedzialnej za zorganizowanie grupy szkoleniowej
w dwóch tematykach – 500,00 zł brutto - dwie przerwy kawowe i obiad dla uczestników (30 osób x 50,00 zł) – 1 500,00 zł brutto
- Tematyka szkolenia
1. | Nowoczesna technologia uprawy ziemniaka | |||||||
LP | Zakres tematyczny | Liczba godzin | Metoda | |||||
1. | Charakterystyka rynku ziemniaka w Polsce (dane, statystyka, kierunki uprawy, możliwości sprzedaży ‒ zbytu, uwarunkowania lokalne) | 0,5 | wykład | |||||
2 | Przepisy prawa, obowiązujące wymogi, w tym uprawnienia do stosowania środków ochrony roślin, prowadzenie ewidencji środków ochrony roślin, środki ochrony roślin (w tym temat wycofywania środków). | 0,5 | wykład | |||||
3 | Nowoczesne zasady uprawy ziemniaka, w tym zmianowanie, nawożenie, nawadnianie; -Dobór odmian — lista zalecanych odmian, m.in. pod kątem zmian klimatu i stosowania kwalifikowanego materiału siewnego, jakości gleb, wrażliwości poszczególnych odmian na substancje aktywne, wpływ doboru odmian na jakość i wielkość plonu i ograniczenie występowania agrofagów kwarantannowych; odpowiednie zabiegi uprawowe
Dobór środków ochrony roślin ze względu na następstwo roślin (zagadnienia do omówienia podczas przedstawienia zagadnień zasad uprawy ziemniaka i doboru odmian: – kształtowanie, zgodnie z wymaganiami, parametrów jakościowych poprzez odpowiednie elementy technologii, w tym techniki zbioru i przechowywanie) |
2 | wykład/
film |
|||||
4 | Najgroźniejsze agrofagi kwarantannowe w uprawie ziemniaków (ze szczególnym uwzględnieniem Clavibacter sepedonicus, sprawcy bakteriozy pierścieniowej ziemniaka, a także Ralstonia solanacearum, Globodera, Synchytrium endobioticum) oraz zagrożenie nicieniami;
-Zasady higieniczno-sanitarne w produkcji ziemniaka; -Monitoring agrofagów |
2 | wykład/
film – rodzaje agrofagó w, zasady higienicz nosanitar ne |
|||||
5 | Ochrona plantacji ziemniaka zgodnie z zasadami integrowanej i ekologicznej ochrony roślin (w tym biologiczne metody ochrony), systemy wspomagania decyzji w ochronie ziemniaka (z uwzględnieniem zarazy ziemniaka) | 2 | wykład | |||||
Razem (1 godz. Dydaktyczna =45 minut) | 7 | |||||||
Dobre praktyki wodne | |||||
LP | Zakres tematyczny | Liczba godzin | Metoda | ||
1. | Retencjonowanie wody na obszarach rolniczych i w gospodarstwie, w tym m.in.: – mała retencja, – zbiorniki wodne i cieki naturalne, – stawy i mokradła, – zabiegi kształtowania krajobrazu sprzyjające zatrzymywaniu wody i przeciwdziałające skutkom nadmiaru i niedoboru wody, – zagospodarowanie wód deszczowych w gospodarstwie. | 2 | Wykład i film | ||
2. | Melioracje wodne gruntów rolnych (w tym trwałych użytków zielonych, gruntów ornych i upraw trwałych). Utrzymywanie i eksploatacja urządzeń i systemów melioracyjnych odwadniająco- nawadniających.
Funkcjonowanie i rola spółek wodnych. Optymalizacja nawadniania upraw rolnych na podstawie potrzeb wodnych roślin przy wykorzystaniu różnych systemów kontroli (kontrola ewaporacji, transpiracji, wilgotności gleby itp.). Możliwości pozyskania środków finansowych na inwestycje wodne w rolnictwie (źródła wsparcia, zasady wsparcia, wymagane dokumenty |
2 | Wykład i film | ||
3. | Dobre praktyki rolnicze w zakresie zarządzania jakością i ilością wody w gospodarstwie:
– wodooszczędne metody produkcji roślinnej i zwierzęcej, – płodozmian, konserwująca uprawa roli i inne techniki agrarne, – zwiększanie retencji glebowej, w tym rola próchnicy w glebie, – zapobieganie zanieczyszczeniom wód w gospodarstwie, – efektywność i ekonomika w nawożeniu roślin uprawnych przy wykorzystaniu technik wspomagających decyzję (plany nawożenia, kontrola fotosyntezy, mapy zasobności glebowej), – przyrodnicze aspekty praktyk wodnych (systemy rolno-leśne, pasy przeciwwietrzne, działania rolno środowiskowo klimatyczne). |
3 | Wykład i film | ||
(1 godz. Dydaktyczna =45 minut) Razem | 7 | ||||